Грешки при избора на коледни подаръци

На хоризонта вече се задават коледните празници, а вие сте доникъде с идеите за подаръци? Разбира се, все още има време, но не и ако още дълго се успокоявате с тази мисъл.

Вероятно както повечето хора правят, когато имат нещо трудно или неприятно за вършене (все пак малцина са тези, които с радост очакват коледното пазаруване), отлагате търсенето на подаръци възможно най-дълго, а през това време се надявате чудодейно да ви дойде някоя добра идея за подарък. Това, което се случва обаче е съвсем друго и то е, че вече сте допуснали първата, основна грешка при избора на коледни подаръци – отлагали сте до последно. Не само, че още нямате представа какви подаръци да изберете, но и неусетно идва 24 декември и вместо да украсявате елхата в хола и да печете коледните сладки, вие сте принудени да хукнете в студа, по претъпканите с хора магазини, в отчаян опит да намерите някакви подаръци, които да се вместят в бюджета.

Грешка 1: Търсите подарък в последния момент

podarak-v-poslednia-moment

Избирането на подарък в последния момент често приключва с мисълта „Айде, да се свършва вече“ и с комплект душ гел и одеколон, панически закупени от магазина. Такива подаръци почти никой не използва и често съдбата им е да свършат захвърлени в някой шкаф.

Точно пазаруването в последния момент е углавна причина за лош и неуспешен избор на подарък. Освен че цялото това бързане и суетене ще ви накара да се почувствате още по-стресирани и претоварени, но и в това състояние лесно правите необмислени решения и бързичко допускате още някоя от останалите 4 популярни грешки при избора на коледни подаръци:

Грешка 2: Търсите „полезен“ подарък

polezen-podarak

Често първото нещо, което ни идва на ум, когато помислим, какъв подарък да купим, е да се запитаме „от какво се нуждае“ получателят му или „какво няма и какво си има вече“. Последвалите разсъждения бързо ще ви доведат до извода, че „той/тя си има всичко“, но дори да продължите в този ред на мисли, накрая вместо с идеи за подаръци, в най-добрия случай ще завършите с дълъг списък от неща, които да изключите от търсенето си, защото или ги има вече или са твърде скъпи, за да ги купите.

Накратко, идеята да подарите някаква „необходима“ вещ, няма да ви отведе до никъде, а само ще ви бави. Така или иначе повечето хора вече притежават нещата, които са им нужни, а и надали ще чакат до следващия празник, с надеждата, че някой ще се сети да им ги купи за подарък. „От какво се нуждае дадения човек“ съвсем не е правилният въпрос, който да помогне да измислим хубави идеи за подарък. Защото отговорът му може да е не просто нелеп, но и напълно неподходящ като подарък. Всеки човек се нуждае от шампоан, паста за зъби, тиган или нови дрехи, но тези вещи са далеч от представите ни за „подаръци“. Това са стоки, чието потребление е по-скоро неизбежно отколкото приятно… малко като положението с лекарствата – никой не ги иска, но понякога ти трябват.

В графата на лошите подаръци, отговарящи на същия въпрос, са и продуктите за лична хигиена. Освен, че са необходими, но и неподходящи за подарък, поднесени като такива, те ни карат да се замислим „дали не ни намекват нещо с умишления избор на такъв подарък“.

В капана на грешка 2 най-често влизат възрастните ни роднини.  Но не е учудващо, ако това се случи и с по-млади хора. Вероятно заради погрешния, общоприет стереотип, че „всичко става за подарък“. Същата логика би следвало и схващането, че подаръкът е „нещо, което ти дават без пари“, а не „нещо, чиято цел е да те зарадва“.

Грешка 3: Избирате подарък, който Ви харесва на Вас

podarak-koito-vi-haresva

Тази грешка я допускат абсолютно всички и няма никаква ваксина срещу нея. Мнооого често, когато търсим коледни подаръци, накрая подаряваме неща, които бихме искали за себе си. Това, което е хубаво за нас обаче, не винаги е хубаво за някой друг.

Стандартен пример за такава грешка е жена да купи на мъжа си дреха или майка да купи на сина си книга. Подаръците, които подаряваме много често изразяват нашите вкусове и желания, а не тези на хората, на които са подарени.

Когато избираме подаръци за Коледа, трябва да спрем да ги избираме за нас, а да се поставим на мястото на този, за когото търсим подарък. Помислете, какво би казал той за този или онзи продукт? Представяте ли си го да се зарадва на такова нещо или виждате по-скоро себе си в притежание на подаръка? Както се казва, трудно се ходи в чужди обувки, но точно това трябва да направите, когато избирате подарък за някой.

Грешка 4: „Натрисате“ ангажиращ подарък

angajirasht-podarak

Подаръкът ви мърда, яде и ака или подаръкът ви има срок? И в двата случая, това не са добри идеи за подарък. Не всеки може да отделя време или да полага грижи за нещо, което сте му подарили.

Ангажиращите подаръци съвсем не се изчерпват с подаряването на животни. Не по-малко ангажираща, но в краткосрочен план, е резервацията за почивка. Мъжете трудно си избират вратовръзки, жените трудно си харесват обувки, а си представете какво остава за това някой друг да избере вместо вас дестинация за вашата почивка. Да запълни отпуската ви с непланирано и ангажиращо изживяване – подарък. Това се казва изненада, но не дотам приятна..

Разбира се, вие може и да не отидете, но няма ли да се почувствате гузни, че ще пропилеете парите, които са похарчени за вашия подарък? Ситуацията с подаряването на ваучери за козметични процедури, часове за маникюр, професионален грим или фотосесия, са малко по-поносим вариант на такъв, ангажиращ подарък, но също не се препоръчват.

Друг не особено желан подарък са екстремните изживявания като скокове с парашут, скокове с бънджи. Освен че отново изискват присъствие на определени места, в определено време, такива подаръци лесно могат да ви накарат да се почувствате като „Loser“, ако не искате да ги използвате. Е, ако все пак получите такъв подарък, винаги можете да го подарите… но не се бавете много, защото вероятно има срок, след който ваучерът изтича. 😛

Грешка 5: Подарявате пари вместо подарък

pari-vmesto-podarak

Едно от последствията на пазаруването в последния момент може да е близките ви да останат без подаръци. Това е случаят, в който се налага да раздавате пари, защото намирането на подаръци за всички се оказва непосилно начинание.

Със сигурност има хора, които ще харесват такъв „широкоспектърен“ подарък, но трябва да имате предвид, че подаряването на пари крие няколко подводни камъка. Първо, това е сигурният начин да изхарчите максималният бюджет, който можете да отделите за подарък. С малко ровене в интернет няма да е никак трудно да намерите добър подарък за около 30лв., но да подарите 30лв. в плик, като стойност може да се стори малко. Така че, подарявайки пари, обикновено харчим повече, отколкото иначе бихме дали за подарък.

Парите са много особен заместител на подарък, който е напълно непригоден за някои получатели. Особено неподходящо е да подариш пари например на приятел. Въпреки, че този жест е провокиран единствено от светли чувства, то това не пречи да се разбере погрешно.

Подаряването на пари на близки хора може да е по-приемливо, но крие друга неприятност – веднъж подарите ли определена сума, се очаква догодина да го направите отново. И няма да е никак яко, да намалите сумата например, защото ще изглежда сякаш „любовта ви намалява“. Това допълнително затруднява взимането на решение, каква сума да дадете, защото следващия път се очаква да е не по-малка.

Като цяло, парите са грешка като избор на подарък, защото нарушават самата концепция за подаръка като нещо, което специално сте избирали за някой. Мисията на подаръка е да предизвика емоция, да е изненадващ, интересен и по него да личи, че в избора му е вложено внимание. Втората цел на добрия подарък е да остави хубав спомен във вашето съзнание, а парите създават спомен, само когато са изхарчени. Подходящият подарък трябва да символизира сентенцията „Don’t worry, Be happy!“, а не да подшушва „Нямах време да ти избера подарък“ или „Нямам представа, какво искаш“. Така че, колкото и добри намерения да имате, не правете грешката да дадете изражение на подаръка си в стойност. По-добре да подарите нещо малко, но добре избрано.

Това бяха 5-те основни грешки при избора на коледни подаръци. Ако се сещате за още гафове, споделете в коментарите.

Вашият коментар