Стик за селфи – най-дискутираният подарък

За всеки един който използва селфи стик, целият свят е побран в малкия екран на телефона, без значение кой или какво има наоколо.

Още в самото начало когато за пръв път се появиха в Китай, стикът за селфи предизвика фурор. Където и да бяхте отишли щяхте да видите групи от хора, размахващи селфи стикове, сгушени един до друг с едничката цел да си направят селфи, със селфи стик от онлайн магазин http://dreboliiki.com, разбира се.

New York Times определя стика за селфи като „най-дискутирания подарък за 2014г.”. А Time Mаgazine го наричат „най-великото изобретение на 2014г.”

Прекарах 10 седмици в Бразилия миналата зима. И повечето ми време мина в това да виждам все повече хора да си правят селфита, което започна да се превръща в национален спорт съперничещ си дори с футбола.

Селфи снимано със стик

Никога няма да забравя една жена на един от най-прекрасните североизточни плажове, която докато бях там и я наблюдавах така и не отлепи поглед от телефона си поставен на селфи стик. Поне 10 пъти търсеше подходяща поза, усмихваше се, накланяше се, докато най-накрая натисна бутона. Дори за миг не остави стика, за да иде да поплува в прекрасната вода. Най-накрая и аз успях да я снимам.

Ситуяцията със стиковете за селфита в Бразилия е толкова сериозна, че училищата за самба в Рио ги забраняват по време на карнавала. Директор на едно от големите училища за самба направил следното изказване: „Хармонията е ключов елемент за групата. Ако хората започнат да спират да си правят снимки, това означава че те не пеят и не се движат. Това може да попречи сериозно на парада.”

В Ню Йорк някои музеи също забраняват употребата на селфи стикове, защото разсейват и пречат на другите хора. Също така ги забраняват и в Англия на някои футболни стадиони.

Селфи

Това което ме подлудява е колко само нарцистични са хората, използващи тези стикове за селфита. За тях света е място за постоянни снимки. Те са в луда надпревара да открият най-перфектното място за селфи, за да постнат после снимките в социалните мрежи и да съберат стотици и хиляди лайкове. И биха направили всичко за да постигнат това.

Попитали един продавач на селфи стикове не се ли чувства неловко докато използва стика за селфи. И неговият отговор бил следният: „Само ако ви е грижа какво мислят хората”. Но точно там е проблема. На света има и други хора освен тях…

Почитателите на стика за селфи не могат да видят какво всъщност се случва около тях. Да си направят снимка е техен номер едно приоритет. Красотата около тях, различната култура – всичко това е игнорирано.

Да, определено селфи стикът ще ви помогне да съхраните един спомен без да е нужно да помолите някой минувач да ви снима. Аз си оставам все пак един от тези малко хора, които биха спрели някой човек и да го помоля да ми направи снимка. По този начин имам възможността дори за кратко да си разменим някое друго изречение с него и да проведем някакъв кратък разговор.

Фактът, че не харесвам особено селфи стиковете и обсебващата фотография с телефони ме отведе в следната посока. Сега обикновено поставям телефона си в раницата си или в джоба. Рядко го вадя да снимам с него, освен ако не видя нещо наистина забележително. Опитвам се да се насладя на природата, на хубавата гледка и моменти, и най-вече на грейналите от щастие личица на моите деца. По този начин създавам спомени за години напред вместо да напълня компютъра си с хидяди снимки на различни моменти, които дори не мога да си спомня.